duminică, 18 septembrie 2011

     Ei bine da, la o casa frumoasa trebuie facuta si asta ca sa arate catusi de putin bine si ca sa aibe de ce sa se prinda gletul si varul.Nu trebuie multa teorie si scoala ca sa faci asa ceva ci doar sa urmezi cateva sfaturi practice pe care le poti vedea si aici. Nu iti trebuie cine stie ce utilaje, masinarii sau scule de mii de lei.Nu-i nimic complicat ci trebuie sa ai doar bunavointa si rabdare si in scurt timp cu ceva practica poti deveni un meserias calificat. E mai multa vorba decat treaba. Am sa incerc sa explic in randurile urmatoare cum se face traditional tencuiala de exterior sau interior.
Etapa:I
Mai intai de toate trebuie sa ne uitam ce fel de pereti avem daca sunt din beton sau din caramida din bca sau daca au fost placati cu polestiren (pe polestiren cimentul cu nisipul nu se prinde trebuie folosit un adeziv) sa ii curatam de rezidurile de mortar dintre caramizi de varfurile de beton care s-au mai scurs prin cofrag, si cu un burete inmuiat in apa sa stergem de praf pentru o mai bun aderenza, maturam si partea de jos pentru ca materialul ce va cadea (pentru ca va mai cadea, cade si la cei mai mari meseriasi) sa mai poata fi folosit.
Etapa:II
Facuta asta, trecem la urmatoarea etapa care e amorsa. Trebuie facuta si asta pentru ca peretii absorb apa din mortar prea repede si tencuiala se va coscovi si dupa ceva timp va crapa si va incepe sa cada ca niste biscuiti sfaramati. In locurile unde peretele se imbina cu un stalp sau cu un alt perete de beton sau fier e bine sa se puna un strat de tesatura de tencuit (polipropilena sau de metal, ce are omu) incat sa prinda macar 10cm pe peretele de caramida si 10 cm pe celalalt o lipim cu adeziv sau cu un pic de tencuiala cat sa stea pe perete in cateva puncte.
Etapa:III
Facuta si asta luam in mana un dreptar (o scandura de vreo 10 cm lata chestia e sa fie dreapta sau un dreptar de aluminiu)si o livela (boloboc ,cumpana) si controlam peretii pentru a ne face o idee cam cat ar fi sau cam cat ar trebui incarcati peretii pentru ca trebuie sa iasa si drept totusi. Pentru a face fasele sunt mai multe metode cu sipci de aluminiu sau dreptare pentru tencuiala rapida. Metoda cu dreptarele e cea mai simpla: se amesteca cimentul cu un nisip fin si zeama de var (sau apa)la 1kg ciment merg cam 10kg de nisip dar cu mai mult ciment va fi o compozitie mai dura in timp, varul il pui ca sa se amestece compozitia nu trebuie sa curga din mistrie si nici prea uscata ca sa nu sa se lipeasca de perete. Se pune materialul (sau se arunca) in forma de dara verticala pe perete dupa care se lipeste dreptarul (sau prfilul)si se fixeaza la boloboc. Daca credeti ca e dificil acest lucru il puteti fixa si in suruburi, e bine atat timp cat sta fix pe perete si nu se indoaie caci va veti apasa un pic pe el mai tarziu.Recomandabil ar fi sa incepeti aceste fase de la 20-25 cm de colt, mai intai se pun la capete si apoi cu ajutorul unei sfori sau ate se pun si celelalte de pe mijloc, cate doriti din 80 in 80cm sau din metru in metru ideea e ca cu at sunt mai aproape cu atat va fi mai usor in continoare.
Etapa:IV
Acum urmeaza partea cea mai dificila dar si frumoasa: incarcarea peretilor cu mortar. Reteta e aceeasi care am spus-o mai sus se amesteca si se pune pe perete cu mistria sau malaua (gletiera) dupa care se intinde si se indreapta cu dreptarul (scandura sau aluminiu) tinad cont de fasele ce le-am pus mai inainte. De retinut faptul ca mortarul odata pus pe perete nu trebuie gadilat prea mult pentru ca va cadea.Daca nu a iesit chiar perfect drept cum ne asteptam sau daca peretii au o grosime foarte mare de incarcat mai putem reveni mai tarziu cu o mana de material dupa ce sa intarit (a doua zi ). Daca tencuiala e foarte groasa se poate da si un strop inainte de a incepe a incarca aceeasi compozitie ca la tencuiala doar ceva mai subtire.
Etapa:V
Dupa ce sa intarit si sa uscat bine se cerne nisipul (pentru un finisaj mai fin si uniform daca nisipul este adus de pe malul apei)si se face aceasi reteta ca la tencuiala doar ca se mai adauga ceva mai mult ciment. Se umizeste peretele cu apa si se intinde pe perete un strat potrivit si uniform fara dare caci asta e important. Dupa ce sa tras un pic (sau ati terminat peretele de intins)se incepe driscuiala cu o drisca de spuma sau cu una de cauciuc sau lemn (sau o bucata de polistiren e mai usoara de tinut in mana)care se mai inmoaie din cand in cand in apa iar daca peretele se intareste prea tare se mai stropeste din cand in cand cu o bidinea cu apa. Se freaca pana se obtine finisajul dorit.
Cam asta e despre tencuiala.
Daca ti-a fost de folos aceasta postare lasa te rog un comentariu.
De citeam si eu acum 10 ani vreo astfel de postare nu mai cheltuiam 40 lei/m de tencuiala (fara materiale), ca dupa ce am vazut atunci la meserias am putut sa fac la altii acasa pe un pret mult mai mic si de calitate mult mai buna.

Va urez spor la treaba